htb

Onderzoek verplaatsingsgedrag bij hartpatiënten

Fysieke activiteit draagt bij tot een goede gezondheid en verlaagt de kans op terugkerende hartklachten. Voldoende lichamelijke beweging is dan ook erg belangrijk voor hartpatiënten. Dit onderzoek helpt u om beweging beter in te plannen door dagelijkse verplaatsingen te voet of per fiets te maken.

Via deze studie verzamelen we data over de activiteiten waaraan hartpatiënten deelnemen en hun verplaatsingsgedrag. Concreet onderzoeken we hoe fysiek actief u bent ten gevolge van wandelen en fietsen, en gaan we na hoe fysiek actief u kan worden gegeven uw huidige verplaatsingsgedrag. Voldoende lichamelijke beweging (zoals wandelen en fietsen) is immers uitermate belangrijk voor hartpatiënten. Uw persoonlijke resultaten worden geanalyseerd en gerapporteerd. Dit rapport dat aanbevelingen op maat bevat, krijgt u van ons. Vervolgens gaan we na wat de invloed is van deze aanbevelingen op uw toekomstige fysieke activiteiten en uw verplaatsingsgedrag.

 

Kan u deelnemen?

U dient te voldoen aan volgende voorwaarden:

  • U lijdt aan een ischemische hartziekte (een aandoening aan de kransslagader).
  • U heeft de cardiale revalidatiesessie (de fysieke training voor hartpatiënten) afgerond.
  • U beschikt over een smartphone met een netwerkverbinding (3G/4G).
  • U woont in Limburg.

 

Doel en verloop van de studie

  1. We onderzoeken hoe fysiek actief u momenteel bent en hoe fysiek actief u kan worden op basis van uw huidige verplaatsingsgedrag.
  2. Uw persoonlijke resultaten worden geanalyseerd en gerapporteerd. U krijgt een rapport met aanbevelingen op maat.
  3. Daarna bekijken we welke invloed dit advies heeft op uw toekomstige fysieke activiteiten en uw verplaatsingsgedrag.

 

We volgen gedurende 2 perioden van telkens 3 weken uw verplaatsingsgedrag op via een eenvoudige smartphone applicatie. Deze applicatie zal automatisch informatie verzamelen over waar u was en wanneer u daar was. Verder zal u op een heel eenvoudige wijze moeten aangeven in de applicatie welke vervoersmiddelen u heeft gebruikt om op uw bestemming te geraken, met wie u samen heeft gereisd en waarom de verplaatsingen werden ondernomen (bv. werk-gerelateerd, sociale activiteit, winkelen, enz.). Na de tweede monitoringsfase zal met behulp van een vragenlijst gepeild worden naar wat u van de applicatie vond.

 

Wat verwachten we van u?

We verwachten dat u hiervoor deelneemt aan een introductiesessie (IMOB-UHasselt, Wetenschapspark 5/b6, Diepenbeek) die ongeveer 1,5 uur zal duren. Het gros van de data wordt daarna automatisch verzameld via de smartphone app. Bepaalde kenmerken dient u dagelijks handmatig aan te vullen in de applicatie. Dit is minder dan drie minuten werk per dag.

Voor meer informatie over de studie verwijzen we u door naar de samenvatting van het informatie-toestemmingsformulier. Het informatie-toestemmingsformulier bevat alle informatie gerelateerd aan deze studie.

Na het aanvinken van de selectievakjes om uw akkoord te geven om deel te nemen aan de studie, verschijnt er een knop “Neem deel”. Deze leidt u naar de vragen in verband met inclusie- en exclusiecriteria van deze studie.

 

Ik heb alle informatie van de website en het informatietoestemmingsformulier grondig doorgenomen en ben bereid om deel te nemen aan het onderzoek over verplaatsingsgedrag van hartpatiënten.
Ik geef toestemming voor het verzamelen van studierelevante data.
 

Deze studie is uitgevoerd door een doctoraatsstudent van de School voor Mobiliteitswetenschappen, Universiteit Hasselt. In dit onderzoek wordt samengewerkt met Hartcentrum Jessa Ziekenhuis, Cardiochirurgie Ziekenhuis Oost-Limburg, en Mobile Health Unit (Universiteit Hasselt).

Onderzoeksteam:

PhD student: Tooba Batool
Promotoren: Prof. dr. Davy Janssens, Prof. dr. Paul Dendale, Dr. An Neven
Andere teamleden: Prof. dr. Pieter Vandervoort, Dr. Valerie Storms, Dr. Christophe Smeets, Dra. Helene De Canniere,
Prof. dr. Geert Wets, Martijn Scherrenberg

Meer informatie nodig? Contacteer ons!
Contact: +32 (0) 11 26 91 30
Email: an.neven.uhasselt.be, tooba.batool@uhasselt.be